Forandring begynder med dig selv

30. november 2015

Du står ved supermarkedets køledisk foran endnu et valg. Økologisk eller konventionel spegepølse? Beslutningen kan virke lille og ubetydelig, men det er den ikke. Ikke i Thomas Hermans verden. Hver gang du træffer sådan et valg, ændrer du nemlig verden en lille smule. Både din egen og andres.


Lejlighedsvis, december 2015



”Jeg tror egentlig bare gerne, jeg vil være glad …”

Thomas Herman løfter sin velkendte sixpence fra hovedet, kører en hånd gennem håret og lader så hatten dumpe på plads igen. Tager en slurk af sin grønsagsjuice. Han er blevet bedt om at sætte ord på sin mission. Hvad er det, han gerne vil udrette?

” … Jeg vil lave noget, jeg har lyst til. Noget med substans. Noget, der giver mening for mig,” fortsætter han.

Så kommer der ikke flere ord. Egentlig en ret ydmyg mission, når man tænker på, hvad Thomas Herman indtil nu har udrettet i sit 39 år lange liv. Mange kender hans ansigt fra tv-skærmen og programmer som Masterchef og Puk og Herman stævner ud. Hans gastronomiske cv er omfattende og imponerende. Han var i en årrække køkkenchef på Kong Hans Kælder og har desuden arbejdet som kok på en række andre velrenommerede restauranter fra Sydfyn til San Sebastián.

Det hele er foregået i et hæsblæsende tempo. Og det er netop derfor, han i dag sidder og taler så ydmygt om bare at ville have det godt. For han har lært på den hårde måde, at netop det er det vigtigste. Thomas Herman har brændt sig. Efter han for 12 år siden gik ned med stress, måtte han genopfinde sig selv og genfinde den glæde ved at lave mad, som havde sat ham i gang, dengang han var ung. Ad flere omveje har det nu ført til, at han har skåret helt ind til benet i den nye, lidt anderledes chokolade-restaurant, Arriba Nacional, han er ved at søsætte i København sammen med Mikael Grønlykke fra familien bag chokolade-brandet Summerbird Organic.

”Denne gang vil jeg kun lave noget, jeg selv brænder for, og som jeg selv kan styre,” fortæller han om den nye restaurant, der mere minder om det, man kan kalde et chef’s table. Den kommer nemlig kun til at holde åbent omkring en gang om ugen. Og der bliver kun ét eneste bord at bestille med plads til otte mennesker.

”Det skal være en helt særlig oplevelse at komme her. Det er mig og nogle få nære kollegaer, der står og laver maden, og vi laver kun det, vi selv brænder for. Vi tænker slet ikke i målgruppe, men lader os kun styre af, hvad vi selv gerne vil. Den ægte entusiasme er vigtig for mig at mærke, der hvor jeg er i mit liv nu – og jeg er helt sikker på, at gæsterne også kan mærke den.”



Vi kan forandre verden

Man skal dog ikke tale ret længe med Thomas Herman, før man finder ud af, at hans mission rækker langt ud over ham selv. At han også er her for at sætte et aftryk på den verden, der omgiver ham. Han vil skabe forandring. De seneste år har han rejst en del og set, hvordan folk lever andre steder i verden. Noget, der har en tæt sammenhæng med det madunivers, han selv befinder sig i:

”Vi står alle med et vigtigt valg, når vi står foran den køledisk og skal vælge. Det valg, vi træffer, når vi står der, rækker jo langt ud over os selv. Ens egen sundhed kan man jo vælge at være ligeglad med, men når du for eksempel køber økologiske i stedet for konventionelle produkter, er du også med til at gøre en forskel for dyrene og for miljøet. På samme måde med fairtrade-produkter. Her kan det være livsforandrende for folk i andre lande, at vi vælger dem frem for nogle andre.”

Nicaragua, Kenya og Sri Lanka er blot nogle af de lande, Thomas Herman har besøgt. Her har han selv på nærmeste hold kunnet se det aftryk, vores verden sætter på andres:

”For mig handler det om sund fornuft. Om at tage ansvar. Det fylder rigtig meget i min verden. Uanset om det drejer sig om at lade være med at smide et stykke papir på gaden, spise det rigtige, tale pænt til hinanden eller behandle vores dyr ordentligt. Og deres verden er også vores. I dag er den virkelighed, der findes i Afrika og Sydamerika ikke længere bare en fjern verden. Det er også vores virkelighed, og vi er nødt til at forholde os til den.”

Sundhed på skoleskemaet
For seks år siden blev Thomas Herman far. Hans datter Smilla har nu nået en alder, hvor han for alvor kan tale med hende om den mad, hun spiser. Og det gør han meget ud af. Han mener nemlig, at det er afgørende, at den næste generation bliver bedre til at vælge mellem rigtig og forkert:

”Det er vigtigt for mig, at hun ved, hvad hun spiser. Altså, jeg er på ingen måde hellig omkring det eller kører den hårde forbudsstil, for det tror jeg nærmere giver den modsatte effekt. Hun får fredagsslik, og hvis hun er i Tivoli, får hun selvfølgelig lov at få tivolidrys. Det skal der være plads til. Men dialogen er vigtig. For tiden snakker vi for eksempel meget om røde pølser. Det er ikke så svært, som mange måske tror, at tage den snak med et barn. Man behøver ikke nogen stor viden om kost. I det her tilfælde har jeg bare googlet lidt om de lus, man bruger til at farve pølserne røde med. Det er noget, hun kan forholde sig til, og forhåbentlig kan hun også bruge den viden til at se, at det ikke er det smarteste at proppe i munden.”

At gøre den næste generation klogere er et ansvar, Thomas Herman som far meget gerne tager på sig, men samtidig mener han også, at samfundet burde gøre mere:

”Hvis man for alvor skulle gøre noget ved sundheden i det her land, burde der blive undervist i sundhed i folkeskolen. I min verden er det vigtigere, at børn lærer at tage ansvar for deres egen sundhed og for miljøet, end at de lærer at regne. Man skal ikke tvinge børn til at spise økologisk mad, men de skal kende forskellen. Hvad gør konventionelle fødevarer for eksempel ved din krop, og hvad betyder det for klimaet? Det skal de vide noget om.”

Thomas Herman er født i 1975, er en
dansk kok og kogebogsforfatter. Han
har modtaget en del kulinariske priser
og har desuden medvirket i
forskellige tv-programmer om mad,
bl.a. Masterchef og Puk og Herman
stævner ud.
Drop undskyldningerne
Det med økologien vender Thomas Herman hele tiden tilbage til. Det er og bliver en kernesag for ham. Selv er han nået dertil, hvor han styrer mere efter økologimærket end efter smagen, når han køber ind. Og det samme vil han anbefale andre at gøre, hvis de gerne vil leve sundere og samtidig gøre en forskel for den verden, de lever i.

”Økologien er et godt sted at starte, og samtidig er det nemt at forholde sig til. Det kan godt være, at man ikke husker det hver gang, men så måske bare hver anden gang. For mange stopper det desværre med, at de køber en liter økologisk mælk, og så kan resten være lige meget. Problemet er bare, at det kan det ikke. Det er vigtigt, at man forholder sig til, hvad det gør ved ens krop og ved dyrevelfærden, når man for eksempel køber en pakke med pålæg. Folk har mange meninger og holdninger og nok helt sikkert en lyst til at gøre tingene anderledes, men problemet er at de ikke altid efterlever dem. Når de står nede ved den køledisk, så vælger de alligevel det billige.”

Det handler om at tage styringen. Om at sætte sig bag rattet i sit eget liv og være den, der tager beslutningen. Sådan gør Thomas Herman selv, og det mener han også andre kan:

”Vi har altid så mange undskyldninger for alt muligt. Hvorfor vi ikke lige kan nå at løbe en tur. Hvorfor vi igen glemte at spise frokost. Vi får nemt lidt ondt af os selv, men hvis man har det på den måde, så synes jeg man skulle hoppe ombord på et fly og rejse ud i den verden, hvor folk har problemer for alvor. For os er der altså ikke rigtig nogen undskyldning. Det er bare at gå i gang. Og hvis man ikke orker at gøre det for sin egen skyld, cool nok, men så må man gøre det for andres.”


Tekst: Tommy Heisz, foto: Jacob Nielsen

Læs hele magasinet som pdf

Læs hele magasinet som e-magasin