Mit livs beslutning

30. november 2015

Med en vægt på næsten 170 kg var 43-årige Arne Kjær, der til daglig er økonomiassistent i Lejerbo, godt klar over, at der skulle ske noget. Og i oktober 2014 tog han en drastisk beslutning.

Lejlighedsvis, december 2015”Jeg var klar over, at jeg ikke kunne gøre det selv”, beretter Arne. Derfor meldte han sig til Livsstilslinien på KursusCenter Struer. Centret hjælper overvægtige med at komme i gang med træning og kostomlægning og ruster dem til at fortsætte, når de kommer hjem igen: ”Jeg var klar over, at jeg skulle have professionel hjælp, så jeg bad jeg min chef om 6 ugers orlov fra arbejde og fik det.”

”Jeg har altid taget elevatoren og sprunget salatbaren over”, indrømmer Arne, der fik hjælp til at komme i gang med sin kostomlægning fra kantinen i Lejerbo. ”De portionsanrettede en tallerken med grønt og fisk eller kylling. På den måde undgik jeg fristelserne i buffeten og tabte 5 kilo på 3 uger”. Da han også lagde colaen på hylden, røg der yderligere 8 kilo på 2 uger: ”Jeg ville gerne i gang med mit vægttab, inden jeg skulle til Struer, jeg ville jo nødig falde igennem”.

Cola og kalorier
Da Arne startede på Livsstilslinien, stod programmet på daglig motion, madværksted, psykologi, fællesskab og kostteori, og her lærte Arne om kalorier og varedeklarationer: ”Jeg anede jo ikke, hvor mange kalorier der var i maden”. Men det gjorde indtryk, da en af lærerne satte Arnes colaforbrug på formel: ”Hvis jeg lod være med at drikke 1½ liter cola om dagen i et år, kunne jeg tabe 25 kilo!”
”Til morgenmad spiser jeg nu havregrød, lavet som min mor har lært mig”, smiler Arne, ”før stod morgenmåltidet på en liter yoghurt”. Arnes motion er også sat på formel. Han går ture af mindst en times varighed flere gange om ugen: ”Da jeg først begyndte at gå, så raslede kiloene af, og jeg savner mine gåture og den friske luft ved stranden, hvis jeg ikke kommer af sted.”

Frokost og aftensmad består af salat, kød og masser af grønsager. Et sundt alternativ til den grillmad og det junk food, som tidligere var på menuen. Og i dag drikker Arne kun vand, hvor han før drak han 1½-3 liter cola om dagen. Arne køber kun ind torsdag og søndag, og han tilbereder mad til flere dage ad gangen: ”Det skal være nemt at spise sundt, og så lader man sig ikke så let friste”.

De nye vaner har givet Arne et gennemsnitligt vægttab på 1,2 kilo om ugen.

Det bevidste valg
På skolen lærte Arne også at bruge mindfullness: ”Jeg bruger det ofte, når jeg handler. Nogen gange står jeg med en slikpose i hånden, og så vender jeg lige med mig selv: Har jeg brug for denne her? Nogen gange har jeg, andre gange lægger jeg den tilbage. Det vigtige er, at det er et bevidst valg. Jeg ved jo, at konsekvensen kan være, at det tager en uge længere i den anden ende, før jeg når mine mål”.

Et helt nyt liv
Efter et år med nye vaner har Arne tabt 60,8 kilo, og har samtidig fået det meget bedre: ”Jeg er ikke så træt og uoplagt som før. Nu går jeg rask op af trappen, hvor jeg før tog elevatoren og fik pulsen op, bare jeg skulle gå de 5 trin op til min lejlighed. Nu vil jeg gerne tabe de næste 9 kilo og så komme i gang med noget træning og have sat nogle muskler på min krop”, fortæller Arne og fortsætter:

”Jeg havde et mål om at tabe 70 kilo inden jul, men jeg tager en uge ad gangen, laver aftaler med mig selv, dyrker motion og spiser sundt. Det handler alt sammen om planlægning og gode vaner”.

”Men jeg er glad for, at det var min helt egen beslutning at gå i gang”, smiler Arne, ”det har været nemt for mig at tabe de mange kilo. Det sværeste for mig var at erkende, at jeg havde et seriøst problem.”


Tekst: Britt Rosenstand Hansen, foto: Jacob Nielsen

Læs hele magasinet som pdf

Læs hele magasinet som e-magasin