Fodbold i Herning

8. juni 2015

Integration kan være mange ting. I Herning har de stor succes med at få unge i udsatte boligområder til at spille fodbold. Og metoden virker ret ligetil, og er samtidig meget succesfuld.


Lejlighedsvis, juni 2015

”Grundlæggende tror vi på, at idrætten er et af de rigtigt gode steder at operere, for bolden er rund, og dommeren er farveblind. Når du står på banen, har det ikke noget at sige, hvor man kommer fra, hvis man har det dér fælleskab i at spille fodbold eller håndbold eller hvad det nu er, man går til.”

Det fortæller Peter Villadsen, der er koordinator i projektet Get2sport under Danmarks Idrætsforbund. Samtidig med, at Peter er frivillig i fodboldklubben Herning Fremad sørger han for, at børn og unge i fx Lejerbo-afdelingen Valdemarsvej i Herning får tilbud om at spille fodbold.

Lejlighedsvis juni 2015

Get2sport-projekterne, der kører i 14 kommuner, arbejder på mange forskellige måder med at få børn og unge i udsatte boligområder i gang med at dyrke sport. I Herning har projektet betydet, at der er fundet penge til at ansætte to medarbejdere, der skal være opsøgende og forsøge at sætte gang i fodbolden der, hvor de unge er i forvejen:

”Vi kalder de to ansatte for vores udenrigsministre. De er begge folkeskolelærere, men står så løbende for at sætte gang i forskellige aktiviteter, der har noget med bold at gøre. Det kan være et arrangement, hvor de inviterer børn fra 3., 4. og 5. klasse til at komme og spille noget fodbold en fredag eftermiddag i et par timer eller i skolernes ferier, hvor det kan knibe med at få tiden til at gå for mange børn. De skal egentlig bare skabe en interesse for idræt, fordi vi tror på, at hvis man kommer ind i en idrætsforening, så er der så mange gode effekter af det, at det kan løfte de her børn på rigtig mange måder. Hvis det så viser sig, at børnene mangler tøj eller fodboldstøvler, når de faktisk vil starte rigtigt til fodbold, så hjælper vi også med det. Eller hvis de mangler hjælp til at betale kontingent eller til en tur med klubben, så giver vi også et bidrag der. Vi vil gerne have, at det ikke skal være økonomien, der er afgørende for, om man kan spille fodbold eller være med i en idrætsforening,” fortæller Peter.

Lejlighedsvis juni 2015
Læs mere om Get2sport på projektets hjemmeside, hvor du også kan se flere
billeder: www.get2sport.dk

Ud over de to udenrigsministre, er der også fundet penge til at ansætte en ’indenrigsminister’. Han hjælper de frivillige trænere og ledere i Herning Fremad med de problemer, der kan opstå i klubben. For som Peter siger: ”Er man frivillig træner eller leder, så har man lyst til at træne fodbold, men har måske ikke rigtig lyst til at gå ind i kulturelle forskelle eller de konflikter, der kan opstå.”
Formålet med Get2sport er ikke at finde den næste Bendtner eller Ibrahimovic, men blot at få de unge til at dyrke idræt. Og at de mange initiativer hjælper, er Peter ikke i tvivl om:

”Det er svært at komme med tal på, hvor mange vi har hjulpet i gang med foreningsfodbold. For med de her børn og unge er det tit sådan, at man starter med at spille, og så stopper man igen, prøver en anden sportsgren og vender måske tilbage – det kan være lidt zapperbørn nogle gange. Men jeg kan sige, at i Herning Fremads ungdomsafdeling, er der cirka en tredjedel af vores 500 spillere, der er af anden etnisk baggrund. Så man kan i hvert fald sige, at Get2sport-indsatsen er med til at få flere med anden etnisk baggrund og børn i det hele taget til at dyrke idræt.”


Tekst: Lise Larsen Sodborg, foto: Get2sport