Ny inspiration til boligbyggeriet

4. juli 2013

Dream City på Roskilde Festival

Den midlertidige by, der opstår på Roskilde Festivalen hvert år, opfinder hele tiden nye løsninger for boligbyggeri og rum for fællesskab. Løsninger, der kan tjene som god inspiration i fremtidens boligbyggeri.

Når Roskilde Festivalen hvert år sætter sejl, bliver dyrskuepladsen midlertidigt til Danmarks fjerdestørste by. Nærmere betegnet 130.000 mennesker slår sig hvert år ned i et område med en større befolkningstæthed end Hong Kong, og det stiller store krav til både infrastrukturen og fællesskabet.

Af den grund eksperimenterer festivalen hele tiden med at skabe nye midlertidige måder fælleskabet kan udfolde sig. Erfaringer, der også kan være værdifulde, når der skal skabes permanente løsninger.

I år lavede festivalen i samarbejde med BL og boligselskaberne Lejerbo, Al2bolig og Himmerlands Boligforening en 72-timers udfordring for en række unge arkitekter fra hele verden. De skulle fra søndag til onsdag skabe nye rum for fællesskab i festivalens Dream City, så hele området i højere grad blev til glæde for festivalgængerne.

Områderne kunne samtidig inspirere boligselskaberne, når fremtidens almene boliger skal bygges. Mange områder på festivalen er nemlig ligesom i boligbyggerier passageområder - mellemrum, hvor man går fra det ene til det andet. Disse områder kunne sagtens bruges til meget mere end gennemgang, mener både festivalen og Lejerbo.

Toppen af et skib stikker op i Dream City på Roskilde FestivalLejerbo stillede derfor en konkret udfordring om at bruge kantzoner og yderområder til mere end bare gennemgang. Det kom der mange spændende forslag ud af

En gruppe byggede forenden af et skib, der fungerede både som kunstinstallation, pejlemærke for festivalgængere, der skulle finde hinanden og som en trappe, hvor man kunne sætte sig og tage en lille pause på vejen.Et andet hold skabte helt i Roskilde-ånden en vandrutsjebane til spontan leg på farten og en tredje gruppe lavede siddepladser og borde, der til forveksling lignede bygningen bagved.

Fælles for dem alle er, at de er konstruktioner, der både skaber en visuel sammenhæng i området og samtidig kan bruges aktivt, enten til at lege eller holde pause.

Og mens festivalens gæster får glæde af de mange nye byggerier, har Lejerbo fået fyldt rygsækken med inspiration og nye ideer til områderne omkring nye boligbyggerier.

Tre projekter fra Urban Action

Få RSS-nyheder