Mmmm..... cookies...

Skadedyr i boligen

Videncenteret Bolius har på deres hjemmeside beskrevet en lang række af de mest almindelige skadedyr i hjemmet, herunder hvordan du effektivt bekæmper og forebygger de forskellige arter. Her finder du blandt andet information om sort havemyre, melmøl, bananfluer, sølvfisk, skægkræ, væggelus og rotter. Læs mere om de mest almindelige skadedyr her.


Hvad gør jeg, hvis jeg opdager skadedyr i min bolig?
Uanset typen af skadedyr er det vigtigt, at du som lejer forsøger at få bugt med dem hurtigst muligt.

Det er helt almindeligt selv at bekæmpe f.eks. sølvfisk, skægkræ, myrer eller en mus. Hyppigere rengøring, god udluftning og den rette skadedyrsbekæmpelse er et godt sted at starte. Men vokser problemet, kan der i dagligvarebutikker og byggemarkeder købes giftpulver og lokkefælder til både indendørs og udendørs brug. Husk altid at følge vedledningen omhyggeligt, hvis du anvender kemiske bekæmpelsesmidler, af hensyn til din egen og omgivelsernes sundhed og sikkerhed.

Særligt om væggelus
Væggelus er et hyppigt forekommende skadedyr og kan blive en dyr fornøjelse, hvis ikke de bekæmpes i tide. Den lever af blod og foretrækker at bide mennesker, hvilket den gør, men du sover. Om dagen gemmer væggelusen sig i revner og sprækker, i vægge, paneler og i madrassen. De fleste mennesker reagerer på væggelusebid med kraftig kløe og rødmen omkring stikstedet.

Opdager du væggelus i din bolig, skal du med det samme melde det til ejendomskontoret. Væggelus kan hurtigt begynde at vandre rundt i en ejendom og forvolde endnu mere skade. De skal derfor bekæmpes hurtigt og effektivt af en professionel skadedyrsbekæmper.


Særligt om skægkræ
Skægkræet er efterhånden en hyppig og mere invaderende gæst end dens slægtning, sølvfisken. Hvor sølvfisken kun kravler ved jordoverfladen, kan skægkræet bevæge sig på lodrette flader. Insektet gnaver typisk i papir og lever helst i mørke omgivelser, og du kan derfor finde det i både lommer i tapetet, i bogreolen og i køkkenskuffen. Den kan gøre skade på din bolig og den kan formere sig til et stort antal, hvis ikke man gør noget ved problemet.

Finder du skægkræ i din bolig, skal du i gang med hyppig rengøring, og komme godt ind i hjørner og sprækker. Du kan også forsøge med almindelig insektspray og/eller opsætte små limfælder. Det kan også være en fordel at lukke de revner, den gemme sig i, af med silikonefuge. Alternativt kan du lokke med en bunke mel og fange den med dobbeltklæbende tape. Og så er det en rigtig god ide at lufte ud flere gange om dagen. Skægkræet holder nemlig af varme omgivelser.

Særligt om rotter
Hvis du ser rotter i eller omkring din bolig har du pligt til at anmelde det til kommunen, da rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme. Herefter er det kommunens ansvar at bekæmpe dem. Vi vil dog sætte pris på, at du også orienterer ejendomskontoret.
Klik her hvis du vil anmelde forekomst af rotter.

Hvornår skal jeg kontakte Lejerbo?
Kan du ikke selv komme skadedyrsproblemet til livs, til trods for øget fokus på rengøring, udluftning, lokkefælder og andet, er det meget vigtigt, at du kontakter ejendomskontoret, som kan hjælpe dig videre. Det værste er ikke at gøre noget ved problemet og blot lade stå til, da du så i sidste ende kan blive erstatningsansvarlig for udgifterne til professionel skadedyrsbekæmpelse eller til udbedringer af skader på boligen.

Derudover er det værd at huske på, at skulle der ske skader på dine ejendele og indbo, på grund af et skadedyrsangreb, er det din egen indboforsikring, der skal dække. Du kan få et overblik over indboforsikring i denne lille folder

Hvad kan jeg selv gøre, for at undgå skadedyr?
Som lejer er det dit ansvar at holde din bolig sund og ren, så skadedyr undgås. Husk derfor at:

  • Lufte ud, gerne flere gange dagligt, også på badeværelset
  • Være opmærksom på fugtgener
  • Tage dit skrald med ud dagligt og undgå at efterlade madrester og sjatter.
  • Vaske/lufte sengetøj og dyner
  • Generelt grundig rengøring af boligen
Er du i tvivl om, hvordan du skal forhold dig, hvis du oplever skadedyr i din bolig, så kontakt ejendomskontoret. Des hurtigere de små kryb bekæmpes, jo nemmere kommer man dem til livs. God jagt.