Mmmm..... cookies...

20. juni 2022

Kortklubben i Casa Nova

Kan man mødes med sine gode naboer hver onsdag i mere end 20 år? Svaret er et klart ja. Og det er netop, hvad de har gjort i vores afdeling Casa Nova i Herning. Tilbage i 1999 var Guri Nielsen, Tove Kjær Hansen og Jytte Esbensen blandt initiativtagerne til onsdagsklubben, som den hedder i daglige tale. De møder fortsat troligt op hver onsdag eftermiddag.

Ingen kort uden kaffe
Klokken 13.25 præcist triller der en ældre dame ind i fælleshuset med sin rollator. Ikke længe efter kommer der 5-6 andre, sludrende og smilende. Nogle onsdage er de kun en håndfuld deltagere, men på en god dag kan antallet snige sig op på dobbelt så mange.

Uanset hvor mange der møder op, startes der naturligvis altid ud med kaffe og kage. Til dagens arrangement er der sørget for en solid flødeskumskage og kulsort kaffe. Men herefter er kortspillet i fokus. Næsten da. Samtidig bliver der nemlig sludret om stort og småt, fra politik, børnebørn og optimal højde på hækken, til gisninger om, hvem der mon har fået ny ovn.

Fællesspisning for alle
I begyndelsen var der ikke kun kortspil på programmet om onsdagen, men også fællesspisning. Her stod de tre damer sammen med andre frivillige for at lave al maden selv. Helt fra bunden. På sådan en almindelig hverdagsaften kunne de nemt bespise 25-30 personer.

”Men omkring juletid, når der var ribbensteg med det hele på menuen, så havde vi sørme travlt. Her kunne der sagtens komme 50 personer. Jeg siger dig, det var et tilløbsstykke”, fortæller Guri.

I 2013 måtte damerne dog smide forklæderne i køkkenet. Det var for hårdt at lave mad til så mange mennesker. Og det kan godt ærgre dem, at der ikke stod nogle yngre kræfter klar til at tage over, og give fællesskabet i afdelingen et boost.

Men som Tove muntert siger: ”Det, der er gået godt, kommer ikke skidt tilbage. Vi må bare tage det, som det er. Tiderne ændrer sig. Jeg er så glad for, at vi stadig kan samles en god håndfuld eller to. Jeg kommer her, til jeg ikke kan mere. Det er helt sikkert”.

Ene hane i hønsegården
Brian er både yngste og det eneste mandlige medlem af onsdagsklubben. Han er ansvarlig for at låse fælleshuset op, sætte kaffen over og gøre klar til damerne kommer. ”Han er vores stik-i-rend-dreng”, siger Guri med et stort smil og stikker til Brian med albuen.

I og med at gennemsnitsalderen i onsdagsklubben er ved at være høj, er Brians indsats en stor hjælp. Selv fortæller han, at han er rigtig glad for at være med og tage del i fællesskabet: ”Jeg er førtidspensionist og har meget tid på hånden. Nu er jeg blevet helt bidt af det og elsker at komme her”. Brian afbryder sig selv midt i en sætning og rejser sig. Han har spottet varmemesteren, som selvfølgelig lige skal have et stykke kage med.

Flere medlemmer, tak
Trods flere tiltag og husstandsomdelte reklamesedler er det ikke rigtig lykkedes at skaffe nye medlemmer til onsdagsklubben. Folk har travlt, og det er der fuld forståelse for. Tove Nielsen, som faktisk kun har boet i afdelingen i to år, blev dog shanghajet af Guri, næsten før flyttekasserne var pakket ud.

”Jeg er så glad for at komme her og få en sludder om løst og fast. Det gør i høj grad noget godt for sammenholdet i afdelingen, at man kender hinanden”, fortæller hun. Resten stemmer af selskabet stemmer i. Så opfordringen fra onsdagsklubben er klar: byd ind og vær med, når der er sociale arrangementer i din afdeling. Det har kun positiv effekt på naboskabet.

Da klokken slår 16.00, pakkes der sammen og låses af. Forsamlingen fortsætter snakken udenfor fælleshuset en kort stund, men bryder lige så stille op. En i mængden siger ”vi ses på onsdag”, og det er der vist ingen tvivl om.

 

Bonusinfo
I december 1998 kunne Lejerbo byde velkommen til de første beboere i Casa Nova. Allerede i sommeren året efter var der taget initiativ til onsdagsklubben. Selv om der flyttet mange beboere til og fra afdelingen siden, så ligger det stadig helt fast: hver onsdag fra 13.30 til 16.00 spilles der kort i fælleshuset. Og alle kan være med.

Hver deltagere betaler 10 kr. pr. gang, og kagetjansen går på skift. De penge, der er i overskud i fælleskassen, bruger klubben til at gå ud at spise for to gange årligt. Snart er det tid til sommerfrokosten, som alle medlemmer ser frem til.

Casa Nova er et særligt byggeri, fordi det er et af de første treetagers huse i Danmark, der er opført i træ. Selve husets skellet er bygget af træ, og også facaderne er beklædt med cedertræ. Dette er vedligeholdelsesfrit og ældes smukt. Byggematerialerne har desuden fået ”Indeklima-mærket”, som betyder, at de har en positiv effekt på luftkvaliteten i boligerne.

Du finder afdelingens hjemmeside her