Mmmm..... cookies...

23. maj 2024

Gårdsangerkor i Hillerød: Musikken samler et fællesskab

Når tonerne svæver gennem luften ved Plejecenteret Skovhuset i Hillerød, som administreres af Lejerbo, skaber de ikke blot musik men også glæde og samhørighed. Det er et helt særligt fællesskab, der udfolder sig. 

"Gårdsangerkoret startede under Coronaepidemien i marts 2020, hvor vi alle blev lukket inde. Men musikken satte os fri for en stund," fortæller Thyge Enevoldsen, som er initiativtager og drivkraften i koret. Han er tidligere præst i Grønnevang Kirke i Hillerød, og han har samlet de omkring 20 frivillige korsangere. Flertallet er pensionister og har en tilknytning til kirken eller bor i sognet.

Først kaffe og kage
Inden det går løs med sange og salmer i Skovhuset, mødes koret i kirkens lokaler til kaffe, kage og hyggelig snak. Mens de nyder lækkerierne, gennemgår Thyge dagens repertoire og et par melodier friskes op, så tonearten er på plads. I dag er Thomas Petersen med på guitar, mens John Hansen altid spiller harmonika.

Marianne Jønsson, som har været med fra starten, understreger betydningen af deres sammenkomster. 

"Jeg har nok kun misset en tre-fire gange. Jeg sætter alt til side for at være med, for det giver bare så meget mening for mig," fortæller hun.

87 gange med `Katinka´
Som korets navn indikerer, synger det normalt ude i gården, så tonerne kan danse opad til Skovhusets beboere, der lytter med fra deres altaner. Men på de lidt køligere dage, samles kor, beboere, pårørende og medarbejdere dog indendørs. 

‘Katinka, Katinka’ er altid fast på repertoiret. I dag er det 87. gang, melodien klinger gennem lokalet, og dens virkning er tydelig. Flere beboere, som før sad sammensunkne og indadvendte, retter sig lidt op og får lys i øjnene, så snart de hører tonerne. I omkvædet stemmer flere i.
 
"Alt det, vi har grædt igennem livet, det svinder på en forårsdag," synger de derefter. Og i den lille times tid koret optræder, synes alle sorger at fordufte, erstattet af brede smil og varme hjerter. 

Musikkens magi
Videnskabelige studier har vist, at fællessang ikke kun er en kilde til fornøjelse, men at det også fremmer mental og fysisk sundhed. Sang kan sænke stressniveauet og styrke vores sociale bånd. Så når Thyge og gårdsangerkoret indtager deres pladser i gården eller i Skovhusets fællesrum, vækker sangen både gamle minder og skaber nye. Alle bliver forbundet i det musiske fællesskab.

Kormedlemmerne er da også enige om, at de synger af to grunde: for at sprede håb, glæde, gak og løjer i Skovhuset, og for deres egen skyld – fordi det simpelthen er rart at synge.

"Det, vi har, vokser, når vi deler det med andre," tilføjer Thyge med et karismatisk smil, idet han tager afsked med Skovhusets beboere og korsangerne. Om 14 dage mødes de alle igen til mere livgivende musik.