Mmmm..... cookies...

1. februar 2018

Hold din bolig sund

En god bolig er en sund bolig. Vi har spurgt lokalinspektør hos Lejerbo Vejle, Dorthe Skjærbæk Kristiansen, hvordan man som beboer holder sin bolig sund.

”Helt grundlæggende handler det om at holde boligen tør: På den måde bliver indeklimaet godt, og skimmelsvamp undgås”, fortæller Dorthe. ”Ofte er det brugeradfærd, som kan medvirke til at holde boligen sund, og det kan vi heldigvis selv gøre noget ved”. Dorthe har derfor otte bud på, hvordan man nemt holder boligen tør og sund:
 
Hold en jævn temperatur i hele boligen 
Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.

Brug ikke din bolig til tørring af tøj
Undgå al tørring af tøj indendørs. Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri.

Kolde ydervægge
Hvis boligen er af ældre dato, kan ydervæggene være dårligt isoleret. Hvis det er tilfældet, vil man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere, end de indre vægge. Her er det ekstra vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside helt op ad væggen. Vi anbefaler min. 10 cm mellem væg og møbler, for at sikre luftcirkulation og undgå kondens.

Gør rent
Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Støvsug derfor jævnligt, mindst 1 gang i ugen. Hvis man holder husdyr, kan det være, at der skal støvsuges oftere.
 
Fugtskader
Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte ejendomskontoret, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.
 
Efter badning
Husk at aftørre vægge og gulv i baderum med en skraber eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre udendørs.

Tjek aftræk og ventiler
Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. Kontakt ejendomskontoret, hvis du er i tvivl. Luk aldrig ventilerne til - der er en god grund til, at de er der.
 
Luft ud
Sørg for at lufte godt ud. Det gør du ved at lave gennemtræk i din bolig 5-10 minutter 2-3 gange dagligt. Vær ekstra omhyggelig med udluftning på badeværelset, når du har været i bad og i køkkenet, når der laves mad. Brug emhætten når du laver mad, og hold døren lukket til badeværelset, mens du bader, og indtil der er udluftet.