Mmmm..... cookies...

7. februar 2023

Pressemeddelelse: banebrydende byggeri i Ålsgårde

Banebrydende byggeri skal opføres i Ålsgårde

Lejerbo og Helsingør Kommune vil gøre byggeriet mere grønt. Et kommende eksempelbyggeri i Ålsgårde, skal udlede bare 25 % af det CO2, byggeri normalt udleder. Resultatet bliver 40 nye boliger, der skal stå færdige i 2026.

Jordens ressourcer bliver i øjeblikket forbrugt med en hast, som havde vi fire planeter. Derfor vil Lejerbo i samarbejde med Helsingør Kommune nu forsøge at udvikle et byggeri, hvor CO2-udledningen reduceres med 75 %. 

Lejerbo er blevet udvalgt til eksempelbyggeriet af VILLUM FONDEN og Realdania. Det er sket i forbindelse med initiativet ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”. Med initiativet har de to fonde udvalgt ni aktører til at udvikle eksempelbyggerier, som netop skal reducere CO2-aftrykket til en fjerdedel. Herunder altså Lejerbo på en grund i Helsingør Kommune og med Arkitema som rådgiver.

Eksempelbyggeriet som Lejerbo og samarbejdspartnerne skal stå for, indeholder 40 almene boliger. Boligerne skal opføres som rækkehuse og et fælleslokale. De kommer til at ligge attraktivt i den sydvestlige del af Ålsgårde, nærmere bestemt på Møllevej/Falkenbergvej. Tæt ved både grønne områder, daginstitution, skole og plejehjem. Og ambitionen er, at boligerne skal stå færdige i 2026.

Lejerbos administrerende direktør Palle Adamsen siger: ”I Lejerbo ser vi det som en kerneopgave at være med til at finde nye løsninger på samfundets store udfordringer. Herunder klimaudfordringerne. Samtidig skal vi altid huske på, at det er de kommende beboeres hjem, vi bygger. Boligerne bliver rammen om beboernes liv og trivsel mange år frem i tiden.”

Lejerbos fagchef for byudvikling og bæredygtighed, Jesper Kort Andersen, siger om eksempelbyggeriet: ”Vi er både stolte og beærede over at være med i en udvikling, som kan blive banebrydende for hele byggebranchen. Og så glæder vi os over at kunne bidrage med nye boliger til borgerne i Helsingør Kommune.”


I Helsingør Kommune glæder borgmester Benedikte Kiær sig over opbakningen til projektet fra VILLUM FONDEN og Realdania:

”Byggeriet af de nye almene boliger på Møllevej i Ålsgårde er endnu et eksempel på, hvordan vi virkeliggør Helsingør Kommunes vision på klima- og bæredygtighedsområdet. Vores mål er at være CO2 neutrale i 2045, og vi har derfor en lang række initiativer i gang. Vi har store projekter som solcellepark, udrulning af fjernvarme og el-ladestandere og en storstilet plan for affaldshåndtering og cirkulær økonomi i det hele taget. Og vi har også mindre projekter som f.eks. det netop indviede Snozelhus, som lige nu er et ar de mest klimavenlige byggeri i Danmark. Med dette nye samarbejde med Lejerbo og med opbakningen fra de to fonde, tager vi endnu et vigtigt skridt i udviklingen af bæredygtigt byggeri, hvor vi endnu engang vil være frontløbere nationalt.”
Også formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget i Helsingør Kommune Mette Lene Jensen glæder sig over udsigterne til mere bæredygtigt byggeri i kommunen:

“I Helsingør Kommune er vi godt med, også når det gælder bæredygtigt byggeri. Bæredygtighed havde en høj vægtning i det samlede udbud af Stadiongrunden. Derudover er der Snoezelhuset, vores samarbejde med Boliggården om bæredygtige almene boliger på Rasmus Knudsens vej og nu med Lejerbos fantastiske projekt på Møllevej. Vi ved, at byggeriet står for op mod 30 procent af Danmarks CO2-udledning, så derfor er det vigtigt, at vi også som kommune arbejder aktivt med bæredygtighed i arkitekturpolitik og i bolig- og byudviklingsprojekter. Også for i sidste ende at nå klimamålene.”


Fra Arkitema siger associeret partner Jakob Suenson Schou: ”Vi ser frem til at tage fat om den kæmpe udfordring, det er at bygge med det kvarte CO₂-aftryk af nutidens standardbyggeri. Vi ser det samtidig som en fantastisk mulighed for at udforske den nye æstetik, som materialer og konstruktioner med ultralave udledninger nødvendiggør.”

For yderligere oplysninger kontakt:
Jesper Kort Andersen, Lejerbo, tlf. 30845271 eller mail jea@lejerbo.dk
Martin Deichmann, kommunikationschef Helsingør Kommune, tlf. 51355560 eller mail mde12@helsingor.dk